8 PERKARA INI MENJADIKAN NEGERI SELANGOR SYURGA BELI BELAH!

Trend beli-belah telah berkembang dengan pesat kerana ianya kini memainkan peranan penting dalam gaya hidup pembeli. Pengunjung bukan sahaja mengharapkan pusat beli-belah berfungsi sebagai sebuah tempat jual-beli barangan, tetapi juga untuk bersosial dan berhibur. Ini menjadi sebab utama mengapa pusat membeli-belah kerap dikunjungi di Negeri Selangor, kerana ia bukan sahaja menempatkan pelbagai kedai dan premis jualan, malah turut menjadi destinasi pilihan orang ramai bagi menghabiskan masa terluang mereka.

  1. Barangan Berjenama Mewah

1 Utama Shopping Centre merupakan pusat membeli belah yang terbesar di Malaysia dan paling membanggakan, ianya termasuk dalam senarai 10 pusat beli-belah terbesar di dunia. 1 Utama Shopping Centre yang menggunakan slogan ”It’s All in One”, mempromosikan idea membeli-belah, hiburan dan medan selera ke aras yang baru. 1 Utama Shopping Centre telah memenangi pelbagai anugerah dengan mempunyai lebih daripada 700 buah kedai dengan keluasan 5.59 juta kaki persegi serta 7 tingkat keseluruhan. Ia turut menawarkan kemudahan sukan dalam-premis dan pusat hiburan – Camp5, PADI 5-star Diving Centre Sealantis, Rooftop Futsal Padang, Celebrity Fitness Gym dan Wangsa Bowl.

IOI City Mall terletak berdekatan dengan IOI City Resort juga salah satu pusat membeli-belah terbesar di Selangor. Terletak berhampiran dengan jalan raya utama dan pengangkutan awam, ianya memberikan akses yang mudah kepada para pengunjung. Mempunyai keluasan 1.5 juta kaki persegi dan meliputi trend fesyen masa kini, pasar raya, pawagam dan medan selera; ianya juga menawarkan pengalaman santapan lokal dan antarabangsa. Lebih menarik lagi, di sini terdapat sebuah gelanggang luncur ais; Icescape dan taman tema sukan dalam-premis; District 21.

  • Pusat Beli-belah dengan Tema yang Menakjubkan

Sunway Pyramid merupakan sebuah pusat beli-belah yang dibuka pada tahun 1997 dan mempunyai tema tersendiri. Dengan keluasan 4.3 juta kaki persegi, ianya telah menjadi satu empayar pusat beli-belah melibatkan produk dan jenama yang hebat. Bentuknya yang diinspirasikan oleh struktur piramid dari negara Timur Tengah ini dapat dilihat secara jelas, ditambah pula dengan penonjolan ukiran singa yang besar seakan-akan melindungi pintu masuk utamanya. Selain itu, terdapat juga senibina berbentuk kubah di Orange Atrium dan Blue Atrium.

Pusat beli-belah bertema seterusnya ialah Central i-City yang terletak di Shah Alam. Dengan pelan dan struktur kedai yang teratur, tidak sukar untuk mencari premis kegemaran anda di sini. Dengan konsep seni-reka taman, persekitarannya turut menyegarkan, ditambah pula dengan kolam yang diisi dengan ikan sebenar di paras paling bawah pusat beli-belah ini. Para pengunjung bukan sahaja boleh membeli-belah, malah mereka dan keluarga juga dapat menikmati persembahan pancuran air yang mengujakan!

  • ‘Menyelam’ Barang Lokal!

Selangor menawarkan pasaran borong yang luas dan berkembang sehingga saat ini. Pembekal yang menawarkan produk tempatan dan import memberikan peluang kepada pemborong untuk membeli secara pukal, malah ianya juga lebih menjimatkan.  Pusat borong yang terkenal di Selangor, GM Klang Wholesale City terletak di bahagian selatan Klang menawarkan jualan dan pembelian secara borong dengan pelbagai pembekal barangan mempunyai premis jualan di sini. Pengunjung juga boleh ‘menyelam’ atau cuci mata di lebih dari 2,500 kedai yang menjual pelbagai jenis produk; semuanya terletak di bawah satu bumbung.

  • Jalan-Jalan di Uptown

Uptown di pusat bandar atau pasar malam urban adalah sangat popular dalam kalangan penduduk tempatan mahupun pelancong domestik. Hal ini kerana ianya melambangkan cara hidup masyarakat di Malaysia. Uptown telah wujud sekian lama dan kunjungan ke sini telah menjadi sebahagian daripada rutin kehidupan rakyat tempatan. Kewujudan pasar malam di banyak pusat bandar ini membolehkan semua penduduk mahupun pengunjung untuk menikmati kepelbagaian dari segi barang runcit, makanan dan pakaian pada harga yang berpatutan. Terdapat pelbagai pilihan pasar malam urban yang menjadi tumpuan orang ramai di Selangor termasuklah Uptown Shah Alam, Uptown Kota Damansara, Uptown Jalan Rekodan Uptown Puchong. Uptown Puchong mempunyai kelebihan kerana ianya menawarkan pelbagai jenis makanan yang sering didapati terjual di pinggir jalan atau lebih dikenali sebagai “street food”.

  • Lokasi Instagrammable

Tamarind Square mempunyai konsep perkampungan urban di mana ianya melambangkan orang awam dari pelbagai latar belakang yang menikmati kehidupan dari pelbagai aspek. Di sini merupakan tempat di mana aspek seni dan budaya bertembung dan bergabung dengan perdagangan. Para pengunjung dapat menikmati suasana yang tenang dengan adanya hiasan yang menampakkan seolah-oleh kewujudannya telah lama. Ditambah dengan elemen alam semula jadi yang digunakan untuk menghidupkan lagi suasana harmoni di dalam kehidupan urban, Tamarind Square juga menjadi tempat menarik bagi pasangan pengantin untuk menjalankan sesi fotografi oleh kerana reka bentuknya yang sangat Instagramable.

The Curve, Mutiara Damansara merupakan pusat beli-belah yang mesra-pejalan kaki yang pertama di Malaysia dan turut mempunyai seleksi restoran terkemuka. The Curve  mempunyai pelbagai tarikan yang berbeza, ditambah pula dengan kanopi pejalan kaki yang sangat luas. Seterusnya, medan selera yang memberi suasana yang luar biasa itu dibahagikan kepada Asian dan Western Courtyards. Bertentangan kedua Courtyards ini adalah “The Street” dimana ianya merupakan sebuah lokasi yang sesuai untuk seisi keluarga bersantai mahupun menikmati hidangan makan malam.

  • Mesra-Pengguna (Keluarga dan Wanita)

Kekecewaan yang dirasai oleh para ibu dan wanita apabila masuk ke pusat beli-belah dan mengalami kesulitan dengan tempat letak kereta yang tidak mencukupi adalah masalah sebenar. Tambahan lagi, jika pusat beli-belah kurang menyediakan kemudahan buat para ibu yang datang bersama anak kecil. Terdapat beberapa pusat beli-belah di Negeri Selangor yang boleh mengubati kekecewaan ini serta turut memberikan keutamaan terhadap faktor keselesaan pengunjung. Starling Mall menawarkan kemudahan yang mesra-keluarga seperti bilik salinan bayi dan ianya juga menjaminkan tahap privasi yang maksimum.

Manakala, Paradigm Mall, Petaling Jaya yang mempunyai 300 premis di enam tingkat dengan keluasan 700,000 kaki persegi pastinya memberikan sebuah pengalaman beli-belah yang mengujakan. Dibina sesuai untuk golongan muda dan berkeluarga, pusat beli-belah ini juga menawarkan pelbagai kemudahan seperti bilik salinan bayi; lengkap dengan mesin air sejuk dan panas, alas katil untuk menukar lampin bayi, serta bilik air bersambung.

IOI Mall Puchong pula mempunyai empat tingkat kedai dengan reka bentuk mendatar dan merangkumi lebih daripada 3,000 tempat letak kereta. Ia sesuai untuk pengunjung bersama keluarga tidak kira usia. Selain itu, IOI Mall Puchong juga menawarkan konsep mesra-keluarga, malah turut memberikan keutamaan kepada para wanita. Anda boleh mengakses kemudahan seperti bilik bayi dan bilik salinan bayi, dan IOI Mall Puchong juga turut menyediakan tempat letak kereta khas buat wanita. Jadi mereka dapat membeli-belah tanpa kerisauan!

  • Barangan Berjenama dengan Potongan Harga

Mitsui Outlet Park, KLIA Sepang merupakan salah sebuah pusat beli-belah yang wajib anda singgahi dan berbelanja. Kedudukannya hanya 6 kilometer dari KLIA dan KLIA2. Ia membawa konsep factory outlet yang menawarkan pelbagai jenis jenama mahupun barangan mewah dengan potongan harga yang sangat menarik.

Walaupun hanya menawarkan produk off-seasoned, namun ianya masih berkualiti dan yang paling penting, harganya jauh lebih murah dari harga pasaran. Produk-produk keluaran negara Jepun turut boleh didapati di Japan Avenue di sini. Mitsui Outlet Park dapat memberikan suasana yang lebih nyaman dan tenang berbanding pusat beli-belah yang lain yang sentiasa padat dengan pengunjung. Ianya juga menawarkan tempat letak kereta yang banyak dan mudah diakses.

  • Hub Fesyen Muslimah

Trend masa kini kita menyaksikan fesyen muslimah semakin dikenali dan kebanyakan koleksinya mendapat sambutan yang hangat daripada penggemar fesyen muslimah mahupun orang ramai. Terdapat pelbagai koleksi pakaian muslimah yang menawan dan berkualiti yang dijual di beberapa butik di sekitar Negeri Selangor. Pakaian muslimah terdiri daripada pelbagai jenis rekaan tudung, abaya dan lain-lain lagi. Penggemar fesyen muslimah boleh berkunjung ke beberapa hub fesyen muslimah seperti di Seksyen 7, Shah Alam dan Bandar Baru Bangi untuk mendapatkan pakaian muslimah yang sesuai dengan pelbagai acara dengan harga yang berpatutan.

SACC Mall, Shah Alam adalah pusat beli-belah dalam kawasan kejiranan anda, namun ianya dibina dengan elemen tarikan yang tersendiri. Dengan tiga tingkat yang dipenuhi oleh premis jualan, SACC Mall menawarkan pengalaman beli-belah yang sesuai untuk seisi keluarga. Turut dikenali sebagi sebuah hub fesyen muslimah; SACC Mall menawarkan pengalaman beli-belah dengan penuh kemudahan, ditambah pula dengan pelbagai pilihan outlet F&B yang pasti menambat hati.

Dunia perniagaan membangun dengan pesat namun pusat beli-belah tetap memainkan peranan yang penting terutama di kawasan bandar di Negeri Selangor. Selaras dengan Kempen Tourism Selangor; “Nak Bercuti? Pusing Selangor Dulu”; keselesaan dan keselamatan pengunjung pusat beli-belah yang telah dikongsikan di sini adalah satu aspek yang diberikan penekanan. Oleh itu, setiap pengunjung diingatkan untuk mematuhi garis panduan atau SOP yang telah ditetapkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara. Pengunjung harus mendaftar melalui aplikasi mudah alih “SElangkah: Langkah Masuk Dengan Selamat”, memastikan jarak sosial, menggunakan cecair pembasmi kuman secara berkala dan memakai pelitup muka pada setiap masa demi memastikan kesejahteraan para pengunjung terjamin. Untuk informasi lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor di Selangor.Travel.

GALERI