DHL Express mengembangkan armada EV di Malaysia dengan skuter elektrik dan van

DHL Express mengesahkan komitmennya untuk membersihkan mobiliti dengan menambah 44 van elektrik dan tujuh skuter elektrik di Malaysia. Pelaburan terbaru ini membina pencapaian syarikat yang pertama di negara ini menggunakan kenderaan elektrik untuk penggunaan logistik pada Oktober 2022. Skuter elektrik pintar Blueshark R1 meningkatkan lagi pengambilan dan penghantaran dokumen dan penghantaran kecil serta menyediakan sokongan penghantaran ad-hoc untuk surat-menyurat kerajaan.

Penghantaran barangan akan mula menggunakan pacuan dua roda baharu mereka di laluan operasi mereka di Lembah Klang, Pulau Pinang, Melaka, dan Ipoh. Setiap e-bike mempunyai dwi-bateri 2.88kWH yang membolehkan 110 kilometer jarak NEDC pada hanya 3.5 jam masa pengecasan daripada mana-mana sumber kuasa 220 hingga 240V. Dengan anggaran tahunan 90 peratus lebih rendah Keluaran CO2e berbanding enjin 150cc konvensional, Blueshark R1 mewakili penyelesaian yang berkesan untuk pengangkutan bebas pelepasan muatan yang lebih ringan dalam keadaan jalanraya.

“Dalam memudahkan perdagangan global dan rantaian bekalan, kami percaya ia tidak sepatutnya mengorbankan persekitaran,” kata Julian Neo, Pengarah Urusan DHL Express Malaysia dan Brunei. “Sebagai industri terus berubah ke arah kemampanan, kami kekal fokus pada memanfaatkan hijau teknologi ke arah operasi neutral iklim. Memperluas rangkaian EV kami menandakan satu lagi perkara penting melangkah dalam perjalanan untuk menjadi karbon sifar bersih menjelang 2050.”

Pengumuman hari ini juga menyaksikan bilangan e-van yang beroperasi meningkat daripada 10 kepada 54, berlanjutan liputan ke negeri-negeri lain di seluruh negara di luar Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, dan Johor. Ia dijangka bahawa pelancaran selanjutnya CAM EA4 dan Foton iBlue untuk melengkapkan kumpulan CAM sedia ada EC35 akan membawa kepada pengurangan 74 peratus dalam jumlah kos bahan api dan 63.5 peratus peningkatan karbon kecekapan berbanding dengan van enjin pembakaran dalaman (ICE) yang diganti.

Rancangan sedia ada untuk memindahkan 23 peratus daripada semua kenderaan penghantaran jarak jauh di Malaysia kepada elektrik pada penghujungnya 2024. Ini akan meletakkan DHL Express Malaysia tepat pada landasan untuk mencapai sasaran Seluruh Kumpulan a 60 peratus armada elektrik menjelang 2030. “Inovasi dalam pembangunan EV telah menghasilkan bukti yang semakin meningkat bahawa kemampanan dan prestasi boleh berganding bahu. Kami yakin dengan peranan kami sebagai penggerak untuk mempercepatkan penerimaan dan memudahkan perubahan positif dalam sektor logistik. Dengan strategi penyahkarbonan kami, kami boleh memastikan kami bertanggungjawab meliputi setiap batu,” kata Thushan Gooneratne, Naib Presiden Operasi, DHL Express Malaysia.

“DHL Express memainkan peranan utama dalam menentukan piawaian untuk industri logistik dan kami begitu gembira kerana mereka telah memilih Blueshark untuk memenuhi cita-cita mobiliti mampan mereka”, kata Jeff Chong, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (ASEAN), Blueshark Ecosystem Sdn. Bhd. “Disokong oleh ekosistem hujung ke hujung kami dan dengan kecekapan yang lebih tinggi, kos tenaga yang lebih rendah dan bahagian bergerak yang lebih sedikit pada R1 kami, kami boleh membantu mempercepatkan penggunaan EV dalam industri logistik dan meningkatkan kecekapan operasi penghantaran sambil mengurangkan pelepasan.

” Melalui Internet Kenderaan (IoV) Blueshark, pelanggan boleh memantau dan menjejaki kenderaan mereka dan data penting seperti metrik prestasi, sejarah perjalanan, keadaan kenderaan dan julat bateri secara sebenar masa, lancar dan serta-merta. Elektrifikasi armada ialah langkah pengurangan karbon utama bagi Pelan Hala Tuju Kelestarian Kumpulan DHL melabur EUR 7 bilion dalam dekad semasa ke arah pelepasan karbon bersih-sifar. Syarikat telah 29,200 EV beroperasi merentasi rangkaian antarabangsanya, di mana 27,800 terlibat.