Ducati melaporkan hasil, keuntungan operasi dan hasil jualan untuk 2021

Pengeluar motosikal  Itali telah menghantar sebanyak 59,447 motosikal , € 878 juta dalam perolehan dan € 61 juta dalam keuntungan operasi, bersamaan dengan 7% daripada margin operasi selaras dengan tahap pra-pandemi.

 ·  Pelan pelaburan tertinggi dalam pembangunan produk baharu dan inovasi proses akan dibiayai sendiri sepenuhnya

 ·  Nilai teras Gaya, Kecanggihan, Prestasi dan Kepercayaan menjejaki hala tuju untuk laluan pertumbuhan masa hadapan untuk menjadikan jenama dan produk Ducati lebih menarik

Borgo Panigale (Bologna, Itali), 17 Mac 2022 – Ducati menutup 2021 dengan melaporkan hasil terbaik dan keuntungan operasi yang pernah direkodkan yang menambah prestasi jualan yang hebat.Pengeluar yang berpangkalan di Bologna itu mengeluarkankan angka rekod 59,447 motosikal kepada pelanggan di seluruh dunia, mencapai peningkatan jualan sebanyak + 24% berbanding 2020 (48,042) dan + 12% berbanding 2019 (53,183). Rekod didaftarkan juga dari segi pendapatan, yang sama dengan € 878 juta dengan pertumbuhan + 30% berbanding 2020 (€ 676 juta) dan + 23% berbanding 2019 (€ 716 juta), dan dari segi keuntungan operasi, yang  mencapai € 61 juta dengan itu meningkat sebanyak + 154% berbanding 2020 (€ 24 juta) dan + 18% berbanding 2019 (€ 52 juta).  Margin operasi sebanyak 7% (2020: 4%; 2019: 7%) adalah konsisten dengan tahap pra-pandemi.

Tambahan pula, Ducati mampu mendapatkan semua pelaburan masa depan yang dibiayai sendiri dalam pembangunan teknologi, produk dan inovasi proses.Semua keputusan ini dicapai walaupun menghadapi kesukaran yang dihadapi dalam krisis bekalan dan kekurangan komponen, di mana Ducati terus bekerja juga dengan sokongan Kumpulan VW. Claudio Domenicali, Ketua Pegawai Eksekutif Ducati: “Sukar untuk mengulas keputusan ekonomi tanpa mengambil kira konflik yang berterusan di Ukraine. Saya sangat berharap permusuhan akan berakhir secepat mungkin, dengan pemberhentian keganasan dan kembalinya  kepada diplomasi untuk menyelesaikan pertikaian. Kami datang dari tahun yang sangat rumit, di mana, seperti semua pemain dalam industri pengeluaran, kami telah menghadapi kesukaran yang berkaitan dengan krisis bekalan yang berterusan. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada fleksibiliti yang hebat dan dialog berterusan dengan rakan kongsi kami dan  kesatuan sekerja, di Ducati kami dapat memenuhi rekod bilangan pelanggan yang bersemangat, di samping mencapai angka cemerlang dalam prestasi kewangan. Pencapaian ini adalah hasil daripada usaha berpasukan yang telah melibatkan setiap pekerja yang bekerja di Ducati di Borgo Panigale, di  anak syarikat dan pengedar di seluruh dunia, serta kumpulan terpilih pembekal berkualiti tinggi. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka semua atas semangat mereka  dan komitmen, serta semua Ducatisti yang telah meletakkan kepercayaan mereka kepada kami dengan memilih motosikal kami.”

Henning Jens, Ketua Pegawai Kewangan Ducati: “Mengulas keputusan 2021 pada hari ini adalah mustahil tanpa bercakap tentang perang semasa di Ukraine, yang mungkin memberi kesan yang ketara kepada lebih daripada sekadar ekonomi Eropah, termasuk semua jenis gangguan dalam rantaian bekalan dan seterusnya.  pasaran.  Di atas semua pertimbangan berkaitan perniagaan, konflik ini mewakili malapetaka manusia yang tidak tertanggung di depan pintu kami.  Dan kami menyokong semua usaha antarabangsa untuk mencari jalan kembali kepada keamanan di rantau ini.

 Berkenaan prestasi kewangan 2021, walaupun dalam situasi yang sangat mencabar, Ducati menutup tahun itu dengan keputusan rekod dari segi hasil dan keuntungan operasi, memulihkan sepenuhnya tahap keuntungan pra-pandemi.  Memandangkan gangguan luaran yang ketara di kawasan Rantaian Bekalan dan Pengeluaran, ini merupakan pencapaian yang luar biasa bagi seluruh Kumpulan Ducati.  Tambahan pula, penjanaan tunai kekal kukuh, hasil daripada prestasi kewangan yang lebih baik dan pengoptimuman Modal Kerja Bersih.  Berdasarkan kedudukan kewangan yang teguh ini, kami akan memperhebatkan pelaburan kami dalam pelan pertumbuhan kami, yang akan dibiayai sendiri sepenuhnya.  Ini termasuk pengembangan selanjutnya portfolio produk kami untuk memanfaatkan segmen pelanggan baharu serta pembangunan berterusan rangkaian runcit kami di seluruh dunia.”

Untuk mengukuhkan lagi kehadirannya di dunia, pada tahun lepas Ducati membuka 84 pengedar baharu di lokasi utama, menyumbang kepada lanjutan rangkaian jualan global yang kini mengira 790 pengedar di lebih 90 negara.

Pada 2021, bilangan pekerja dalam syarikat itu melebihi 1,900 buat kali pertama.  Keadaan kerja yang sangat baik, peningkatan persekitaran yang inklusif, bersama-sama dengan model organisasi kerja pintar yang cekap yang Ducati tawarkan kepada tenaga kerjanya, memberikan pengilang itu pensijilan Majikan Teratas Itali untuk lapan kali berturut-turut.

 Ducati mengambil bahagian semula dalam Kejohanan Dunia MotoGP yang bermula pada 6 Mac di Qatar, berdasarkan kemenangan kedua berturut-turut Gelaran Dunia Pembina MotoGP yang diperolehi pada 2020 dan 2021. Ducati juga akan menyertai Kejohanan Dunia Superbike, yang akan bermula pada tahun  April.

Pada penghujung 2021, Ducati mengumumkan permulaan era elektriknya.  Mengikuti tabiatnya menggunakan persaingan perlumbaan sebagai makmal untuk teknologi yang kemudiannya menjadi realiti kepada semua penunggang motosikal, syarikat itu memasuki dunia motosikal elektrik bermula dari kelas elektrik Kejohanan Dunia MotoGP.  Mulai musim 2023, Ducati akan menjadi pembekal tunggal motosikal untuk Piala Dunia FIM Enel MotoE™.

Dengan pelancaran Tahun Model untuk 2022, Ducati telah memperkenalkan DesertX, membuat kemasukannya ke dalam segmen baharu motosikal enduro jarak pertengahan.  Pada masa yang sama, dengan kemas kini 2022 Panigale V4 menjadi kenderaan paling hampir dengan motosikal MotoGP yang pernah dibina, sebagai bukti bagaimana jenama itu boleh meluaskan ufuknya tanpa kehilangan akar dan identiti sukannya.

Untuk tahun-tahun akan datang, syarikat itu melabur dalam laluan pertumbuhan yang bercita-cita tinggi untuk meluaskan lagi rangkaiannya, sentiasa mematuhi nilai terasnya iaitu Gaya, Kecanggihan, Prestasi dan Kepercayaan.  Matlamatnya adalah untuk menawarkan kepada pelanggannya yang bersemangat produk dan pengalaman yang semakin mewakili gabungan unik kecantikan, teknologi dan prestasi digabungkan dengan gaya Itali yang jelas.