HONDA MALAYSIA MENGEKALKAN NO.1 UNTUK SEGMEN KENDERAAN PENUMPANG BUKAN NASIONAL SELAMA 10 TAHUN BERTURUT-TURUT.

Honda Malaysia mengumumkan bahawa Syarikat mereka telah merekodkan lebih daripada 80,000 unit jumlah jualan, mencapai sasaran jualan tahunannya untuk 2023. Pencapaian luar biasa ini telah membolehkan Honda Malaysia mengekalkan kedudukan No.1 dalam segmen kenderaan Penumpang Bukan Negara. Segmen Kenderaan untuk tahun kesepuluh berturut-turut sejak 2014. Tahun 2023 merupakan tahun pemulihan beransur-ansur dan prospek positif. Honda Malaysia berjaya melancarkan sejumlah empat model baharu pada separuh kedua tahun ini. Model-model tersebut ialah WR-V, City, Civic Type R dan CR-V serba baharu.

Tiga model paling laris pada tahun 2023 ialah City, HR-V dan City Hatchback masing-masing menyumbang 30%, 25% dan 13% kepada keseluruhan jualan Syarikat. Selain itu, WR-V, HR-V, CR-V dan Civic muncul sebagai No.1 dalam segmen masing-masing.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Encik Hironobu Yoshimura berkata,

“2023 terbukti sebagai tahun yang mencabar di mana kami menghadapi pasaran yang kompetitif. Walau bagaimanapun, Honda Malaysia berjaya mengatasi dan mencapai sasaran jualan kami pada 2023 dengan sokongan padu daripada pengedar kami dan Kerajaan Malaysia. Selain itu, kami ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua pelanggan Honda yang telah memainkan peranan penting dalam pencapaian ini melalui sokongan mereka yang tidak berbelah bahagi terhadap jenama Honda.”

Pencapaian cemerlang Honda Malaysia tahun ini sebahagian besarnya disumbangkan oleh pelancaran WR-V pada bulan Julai. SUV kecil ikonik itu mendapat sambutan menggalakkan daripada pasaran. Varian RS ialah penyumbang terbesar, menyumbang 60% daripada jumlah jualan setakat ini. Syarikat menjual lebih daripada 7,800 unit WR-V dalam tempoh enam bulan pertama pelancaran, mengesahkan populariti WR-V di Malaysia.

Selain itu, jualan untuk model hibrid Honda Malaysia (e:HEV) juga meningkat daripada lebih 4,100 unit pada 2022 kepada lebih 7,700 unit pada 2023. Ini mewakili pertumbuhan 87% yang mengagumkan bagi model e:HEV yang diterima baik dalam pasaran. Pada 2023, model e:HEV Honda menyumbang 28% kepada keseluruhan jualan hibrid di Malaysia, yang merupakan sumbangan penting kepada pertumbuhan xEV di negara ini.

Honda Malaysia komited untuk menyediakan kualiti terbaik dari segi penawaran produk, jualan dan perkhidmatan selepas jualan kepada pelanggannya. Syarikat optimis mengenai sektor automotif pada 2024, yang dijangka menjadi satu lagi tahun yang menarik untuk industri.

Untuk maklumat lanjut mengenai model Honda, pelanggan boleh mengunjungi mana-mana daripada 101 pengedar sah Honda di seluruh negara atau menghubungi nombor Bebas Tol Honda Malaysia di 1-800-88-2020 atau layari www.honda.com.my