Platform perdagangan kereta terpakai yang paling pesat berkembang MyTukar bekerjasama dengan CapBay untuk menyediakan skim pembiayaan RM300 juta untuk menyokong 1,900 peniaga kereta terpakai

Kuala Lumpur, 25 Jun 2020 – MyTukar, platform perdagangan kereta terpakai yang paling pesat berkembang telah bekerjasama dengan platform Pembiayaan Rantaian Pembekalan dan P2P terkemuka di Malaysia, CapBay untuk menawarkan program pembiayaan satu klik bersepadu untuk peniaga kereta terpakai – MyTukar Dynamic Dealership Programme. Program perkhidmatan kewangan peniaga yang inovatif ini bertujuan untuk memberikan pengalaman pembiayaan tanpa gangguan untuk semua pengedar sah mereka di Malaysia, dengan jumlah pembiayaan sehingga RM300 juta. Kepakaran teknologi CapBay yang mantap dalam melaksanakan pendigitan hujung ke hujung dan pengautomasian proses pembiayaan membolehkan platform penawaran kereta dalam talian mendorong Dealer Management System dengan berkesan. Ini seterusnya membolehkan MyTukar menyokong peniaga kereta terpakai dengan ekosistem kewangan yang komprehensif.

“Kami dengan senang hati memperkenalkan MyTukar Dynamic Dealership Programme, perkhidmatan kewangan peniaga yang terbaru untuk menyokong 1,900 peniaga sah kami di

seluruh negara dengan pengalaman pembelian yang selesa dan bersepadu. Kami percaya bahawa program ini akan mengukuhkan lagi ekosistem pengedar kami sambil menyokong perniagaan kereta terpakai peniaga sah kami melalui masa yang mencabar ini, “kata Fong Hon Sum, CEO MyTukar.com Malaysia.

Beliau menambah, “Keutamaan kami pada saat ini adalah untuk menyokong peniaga sah kami dalam mengurangkan kesan kewangan dan risiko perniagaan mereka. Melalui MyTukar.com, kami bertujuan untuk mempermudahkan proses penjualan kereta pra-milik melalui digitalisasi dan untuk melayani pelanggan kami dengan ketelusan yang lebih baik melalui platform Car Selling dalam talian yang cekap. “

MyTukar Dynamic Dealership Programme adalah kemudahan perkhidmatan kewangan yang komprehensif yang menyediakan ‘penyelesaian sehenti’ yang berkesan dan selesa kepada peniaga sah MyTukar dalam mengendalikan dan mengembangkan perniagaan pengedar mereka. Fong yang mempunyai pengalaman dalam perniagaan peniaga kereta terpakai berkongsi, “Dengan penambahan kemudahan kewangan CapBay yang luas ke program ini, peniaga yang sah akan menerima had kredit pusingan pra-diluluskan bernilai RM100,000 untuk membeli kereta dari platform kami serta sehingga RM500,000 kemudahan pusingan untuk pengurusan inventori, pembiayaan perdagangan, dan modal kerja. Ini membolehkan pengedar sah MyTukar menguruskan aliran tunai mereka dengan lebih baik dengan memberikan margin kewangan yang lebih tinggi untuk semua pengeluaran. “

“Di CapBay, kami memberikan penekanan yang kuat pada teknologi kerana kami ingin memberikan pengalaman pembiayaan digital tanpa gangguan kepada pelanggan dan rakan kongsi kami, MyTukar juga berkongsi visi itu. Melalui inisiatif ini, kami berharap dapat membantu memulakan dan mempercepat pemulihan pasaran kenderaan terpakai. Kami amat gembira kerana penyelesaian kewangan kami dapat memberikan sokongan dalam beberapa minit sahaja kepada peniaga kereta pra-kelulusan yang menghadapi tekanan aliran tunai pada masa-masa yang tidak menentu kini dan juga memberikan mereka peluang untuk mengembangkan perniagaan mereka,” kata Ang Xing Xian, pengasas CapBay.

Kemudahan pembiayaan berpusing tersebut membolehkan peniaga sah MyTukar membeli kenderaan dan menyenaraikannya di platform penawaran kereta dalam talian MyTukar untuk mendapatkan harga yang lebih tinggi untuk inventori mereka. MyTukar Dynamic Dealership Programme yang baru menawarkan pembiayaan tanpa gangguan dalam beberapa saat untuk melengkapkan lagi pengalaman membeli kereta di platform MyTukar. Peniaga boleh membayar baki margin pembiayaan menggunakan kemudahan ini. Dengan kata lain, peniaga sah boleh menerima pembiayaan jangka pendek tanpa pengeluaran tunai untuk pembelian dan mampu membebaskan aliran tunai untuk pelaburan atau peluang perniagaan lain.  CapBay telah mula menerima permohonan pembiayaan dari peniaga auto MyTukar sejak 1 Jun 2020. Untuk maklumat lebih lanjut, sila layari: www.capbay.com/mytukar.  Untuk mendaftar ke program perniagaan eksklusif MyTukar, sila layari: https://mytukar.com/dealership-program.

Mengenai MyTukar

MyTukar adalah platform perdagangan kereta terpakai di Malaysia yang paling cepat berkembang. Misi Syarikat adalah untuk mempermudah proses penjualan kereta terpakai, terpakai melalui digitalisasi. Platform myTukar.com bertujuan untuk menjadi platform Jual Beli dalam talian yang dipercayai, telus, berkesan dan cekap. Pemilik kini boleh menjual kereta mereka hanya dalam tiga langkah mudah: Buat temu janji pemeriksaan; Penawaran langsung & penerimaan tawaran dan Terima pembayaran dalam masa 24 jam. Dengan rangkaian dealer berkekuatan 1.900 orang di seluruh negara, myTukar.com menawarkan kepantasan, kemudahan dan pengalaman tanpa kerumitan. Sehingga kini, lapan pusat pemeriksaan myTukar yang dibuka 7 hari seminggu berjaya mengurus lebih 19,000 kereta bernilai lebih RM700 juta. Terdapat rancangan untuk menambah lebih banyak pusat untuk melayani jumlah pelanggan yang semakin meningkat di seluruh negara.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila kunjungi myTukar.com atau hubungi +603 5569 0999.

Mengenai CapBay

CapBay (sebelumnya dikenal sebagai CapitalBay) adalah platform Pembiayaan Rangkaian Pembekalan Multi-Bank dan Peer-to-Peer (P2P) yang telah memenangi anugerah dalam usaha membantu PKS berkembang dan membuka aliran tunai yang terperangkap dalam rantaian bekalan mereka dengan memberikan penyelesaian pembiayaan. Melalui model keputusan kredit eksklusif kami, perniagaan dari semua saiz dapat memperoleh pembiayaan jangka pendek sementara bank dan pelabur dapat mengambil bahagian dalam transaksi pembiayaan berkualiti tinggi.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai CapBay, sila kunjungi: https://capbay.com/