SEHARI DI SELANGOR, JOM LAWATI DAERAH KUALA LANGAT!

Terokailah kawasan-kawasan utama di daerah Kuala Langat seperti Banting, Pulau Carey, Jugra, Morib dan juga Teluk Datok mempunyai keunikan tersendiri. Rebutlah peluang untuk mengembara ke destinasi yang terkenal di daerah Kuala Langat sebaik sahaja anda menjejakkan kaki ke negeri Selangor. Oleh kerana kawasan ini terkenal dengan hasil pertanian serta mempunyai pelbagai tarikan kebudayaan dan sejarah, pastikan anda mengunjungi setiap lokasi yang kami cadangkan ini…

9.00 a.m.: Bersarapan pagi di Kedai Kopi & Makanan Phua Kian Guan.

10.00 a.m.: Berjalan-jalan di sekitar Kuil Fo Guang Shan Dong Zen.

11.00 a.m.: Melawati Mah Meri Cultural Village untuk mempelajari budaya Orang Asal Negeri Selangor.

12.00 p.m.: Dapatkan makanan tengah hari anda di Restoran Selera Tujuh.

1.00 p.m.: Membeli-belah di kedai Kerepek Ros yang terkenal.

2.00 p.m.: Bersiar-siar di Bukit Jugra dan sertai aktiviti paragliding disini!

4.00 p.m.: Lawati Kuan Wellness Eco Park.

5.00 p.m.: Singgah ke Mansion 1969 Café untuk minum petang.

6.00 p.m.: Menyaksikan matahari terbenam yang menakjubkan di Pantai Morib.

7.00 p.m.: Makan malam di Assam Batu Laut.

  1. Sarapan pagi di Kedai Kopi dan Makanan Phua Kian Guan

Mulakan hari anda dengan menikmati sarapan pagi di salah sebuah Restoran Cina pilihan ramai di Daerah ini. Dekorasi dalaman restoran ini yang bercirikan gaya lama akan membawa anda seperti kembali ke zaman dahulu. Anda tentu akan berasa kagum dengan pelbagai pilihan kuih dan mi mereka lebih-lebih lagi Kuih Chai dan ubi keledek goreng oleh Phua Kian Guan yang tiada tandingannya. 

  1. Berjalan-jalan di sekitar Kuil Fo Guang Shan Dong Zen

Terletak di Jenjarom, kuil yang berkeluasan 16 ekar dan dibina pada tahun 1994 ini turut merupakan rumah bagi semua mercu tanda utama seperti Waterdrop Teahouse, Taman Lumbini dan Galeri Seni Fo Guan Yuan. Selain daripada itu, pemandangan yang menakjubkan di kuil ini akan menarik perhatian sesiapa sahaja yang datang! Tambahan pula, tiada bayaran masuk dikenakan dan anda boleh mengunjungi kawasan ini bermula pukul 10 pagi setiap hari.

  1. Pelajari Budaya Orang Asal Negeri Selangor di Mah Meri Cultural Village

Adakah anda diselubungi dengan rasa ingin tahu tentang budaya Orang Asal yang sebenar? Jangan buang masa anda dan lawatilah Mah Meri Cultural Village ini sekarang. Anda dapat melihat dan merasai sendiri kehidupan sebenar suku kaum Mah Meri serta aktiviti-aktiviti mereka dengan menyertai pakej lawatan yang ditawarkan. Semasa anda berada di sini, jangan lupa untuk mengunjungi bengkel Mah Meri bagi mendapatkan pengetahuan tentang seni kraf tangan yang memberikan pengalaman lawatan yang lebih mengujakan!

  1. Dapatkan makanan tengah hari di Restoran Selera Tujuh

Pastikan anda tidak ketinggalan untuk makan tengah hari di Restoran Selera Tujuh yang terletak di bandar Banting. Terdapat pelbagai jenis makanan Malaysia yang terdiri daripada Nasi Ayam, Nasi Ambeng, Asam Pedas, Ikan Bakar dan bermacam-macam lagi pilihan yang patut anda cuba! Sekiranya anda adalah seorang rakyat Malaysia yang sudah terdedah dengan kepelbagaian budaya, anda sudah pasti akan menyukai setiap hidangan lazat di restoran ini. 

  1. Membeli-belah di kedai Kerepek Ros yang terkenal

Bagi sesetengah orang, membeli-belah adalah salah satu perkara yang paling seronok untuk dilakukan ketika melancong! Adalah sangat merugikan sekiranya anda melawati daerah Kuala Langat tanpa menjejakkan kaki ke Kedai Kerepek Ros yang terkenal di sini. Terdapat pelbagai jenis makanan ringan yang dijual di sini seperti Ubi Masin, Pisang Tanduk, Kuih Siput dan bermacam-macam lagi.

  1. Bersiar-siar di Bukit Jugra dan sertai aktiviti paragliding

Tidak dapat dinafikan lagi, Bukit Jugra adalah antara tempat tarikan yang sangat popular di Kuala Langat! Meskipun ia akan mengambil masa sekitar 1 jam pendakian, setiap tempat di kawasan ini adalah sangat berbaloi untuk dilawati. Di bahagian atas bukit, anda berpeluang menikmati pemandangan yang indah. Sekiranya anda adalah seorang yang sukakan cabaran, anda boleh menempah sesi paragliding yang mengambil masa selama 10 minit! Layari pautan ini untuk informasi lanjut: https://selangor.travel/listing/paragliding-at-jugra-hill/ .

  1. Lawati Kuan Wellness Eco Park

Oleh kerana daerah ini terkenal sebagai antara destinasi pengeluar sarang burung yang terbaik di Malaysia, pastikan anda tidak ketinggalan untuk datang ke Kuan Wellness Eco Park yang berhampiran dengan Pantai Batu Laut. Di dalam Taman tersebut, anda akan dapat menikmati pelbagai jenis tarikan seperti Swiftlet Home, Eco Park, Bird’s Nest Gallery dan juga Eco-Café! Anda juga dapat menyaksikan bermacam-macam spesis burung, ikan dan reptilia lain di zoo mini mereka.

  1. Singgah ke Mansion 1969 Café untuk minum petang

Setelah menerokai seluruh Bandar sepanjang hari, anda pasti memerlukan sedikit gula untuk mendapatkan tenaga anda semula! Oleh itu, kunjungilah kafe bergaya vintaj ini untuk dapatkan pencuci mulut dan kopi mereka yang enak untuk menghilangkan tekanan anda. Semasa anda berada di sana, jangan lupa untuk memuat-naik gambar-gambar menarik di kafe estetik ini di laman media sosial anda!

  1. Saksikan pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan di Pantai Morib 

Tiada ada yang lebih menenangkan selain daripada berjalan-jalan di sekitar Pantai Morib untuk menyaksikan pemandangan matahari terbenam. Sebilangan besar pengunjung singgah ke pantai ini semata-mata untuk menikmati pemandangan pantai yang indah serta udaranya yang segar sudah pasti akan membuatkan anda berasa selesa! Terdapat juga medan selera berhampiran yang menawarkan seleksi menu Ikan Bakar dan Sotong Goreng Tepung yang sangat enak!

  1. Makan malam di Assam Batu Laut

Salah satu cara yang terbaik untuk menamatkan hari anda adalah dengan menikmati makan malam di restoran makanan laut yang terbaik di Kuala Langat! Menawarkan anda dengan sejumlah menu yang enak seperti Ikan Merah Stim Asam dan Ikan Kerapu Stim yang disajikan dengan halia yang telah dicincang; anda perlu mencuba kebanyakan darinya! Kesemua sajian yang mereka jual di sini adalah sangat segar dan ianya tidak akan mengecewakan anda.

Adalah tidak dapat dinafikan, Daerah Kuala Langat merupakan salah sebuah Daerah yang menarik untuk dikunjungi semasa berada di Negeri Selangor. Sekiranya anda menginginkan sebuah penggembaraan yang indah, pastikan anda tidak ketinggalan berkunjung ke tempat-tempat luar biasa yang telah disertakan di dalam jadual perjalanan ini. Bermula dari menerokai lokasi-lokasi terkenal sehinggalah mengakhiri hari anda di restoran makanan laut yang tersohor, ini benar-benar menunjukkan betapa hebatnya Dearah Kuala Langat ini!

Untuk informasi lanjut, layari laman sesawang rasmi Tourism Selangor yang serba baharu di Selangor.Travel.