Tempahan diluar jangkaan Toyota GR Yaris

Toyota GR Yaris terbaru tidak lain adalah sesuatu kelainan, dengan pengendalian kuasa yang luar biasa. Kenderaan hebat ini hanya dihasilkan 25,000 unit ‘homologation special’ oleh Toyota.

Dari 25,000 unit yang akan dijual di seluruh dunia, kurang dari 200 unit yang mempunyai plat khas secara eksklusifnya, telah diperuntukkan untuk pasaran Malaysia. Dan seperti kereta berprestasi lain, unit-unit yang telah di keluar dari bilik pameran ditempah dengan pantas oleh mereka yang benar-benar memahami sesuatu yang hebat dihasilkan, yang belum pernah terjadi sebelumnya, keinginannya yang tidak dapat disangkal.

“Ketika kami diberitahu mengenai Toyota GR Yaris baru oleh Toyota Motor Corporation, kami tahu ia akan berpotensi besar di pasar Malaysia, terutama dengan meningkatnya aktiviti sukan permotoran dan sukan permotoran yang dianjurkan oleh UMW Toyota Motor,” kata Ravindran K., Presiden UMW Toyota Motor.

“Para peminat kenderaan ini sememangnya bersemangat menantikan pelancaran model Toyota GR Yaris dan tidak menunggu lama untuk terus memesannya setelah Toyota telah melancarkan kereta pada 17 Disember 2020 lalu.

Permintaan luar biasa untuk GR Yaris juga terbukti di beberapa negara lain. Di Australia, misalnya, 1,000 unit terjual hanya dalam satu minggu. Telah mendapat pujian seluruh pra media yang telah menguji dan melihat model ini”.

Dengan harga ditawarkan dari RM286,896 (tidak termasuk pengecualian insurans, roadtax dan SST), GR Yaris hanya terdapat melalui sebilangan bilangan dealer dengan GR Garage. Ini adalah saluran penjualan khusus untuk produk GR (GAZOO Racing) seperti GR Supra, GR Yaris dan Vios GR-Sport kenderaan prestasi.

“Jenama GR telah dimemanfaatkan dari pengalaman yang diperoleh dengan mendorong di dalam sukan permotoran dan telah di terapkan pada generasi baru untuk kenderaan berprestasi tinggi dari Toyota,” kata Akio Takeyama, Wakil Ketua UMW Toyota Motor dan Ketua Pegawai Motorsports GAZOO Racing Malaysia.

Mereka yang berminat untuk melihat GR Supra atau Vios GR-Sport; atau untuk mendaftarkan minat mereka untuk GR Yaris digalakkan untuk mengunjungi Toyota Online Showroom yang boleh diakses di https://toyota.com.my/shopping-tools/online-showroom dan dibuka 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

Untuk maklumat mengenai GR Garage di seluruh negara, sila layari https://toyota.com.my/tgrmalaysia/grgarage/.