TESLA MODEL Y KINI DI MALAYSIA

Tesla hari ini telah mengumumkan model SUV elektrik mereka serba baharu, Model Y, yang membuat penampilan sulungnya di Malaysia. Orang ramai kini boleh melihat sendiri Model Y buat pertama kali di Pavilion Kuala Lumpur mulai hari 20hb Julai ini hingga 31 Oktober. Semua  Model Y (Model Y Pacuan roda belakang, Jarak Jauh dan Prestasi) akan dipaparkan di Pavilion, mulai Khamis ini untuk tontonan dan tempahan umum.

● Model Y ialah SUV elektrik terbaharu dan paling dengan harga berpatutan. Direka dan dibina sebagai kenderaan elektrik utiliti sukan pasaran pertama Tesla, ia dalam misi Tesla untuk mempercepatkan peralihan dunia kepada tenaga mampan, seperti yang digariskan dalam Pelan Induk Rahsia Tesla yang asal.

● Seperti setiap kenderaan Tesla, Model Y menggabungkan julat, prestasi, keselamatan dan teknologi. Sebagai SUV bersaiz sederhana, Model Y menawarkan ruang kargo 2.1 meter padu, menyediakan tempat duduk dan penyimpanan serba boleh untuk sehingga 5 penumpang dengan barang-barang mereka. Dengan motor ultra-responsif, ia memecut dari 0 hingga 100 km/j dalam hanya 3.7 saat, dengan julat sehingga 533 km (WLTP). Bermula pada RM199,000, Model Y akan mula dihantar kepada pelanggan Malaysia pada awal 2024.

Tesla komited dan teruja untuk membantu memacu pelepasan sifar dan masa depan yang lebih hijau untuk Malaysia. Sebagai sebahagian daripada komitmen Tesla kepada Malaysia, syarikat itu telah melancarkan pelan pembangunan komprehensif untuk pusat pengalaman, perkhidmatan dan sokongan, serta infrastruktur pengecasan di negara ini, bertujuan untuk menyampaikan pengalaman pemilikan Tesla yang lancar.

● Tesla mereka bentuk, mengeluarkan, menggunakan, memiliki dan mengendalikan rangkaian pengecasan pantas terbesar di dunia. Stesen Supercharger tertutup pertama dengan jumlah 8 Supercharger di Pavilion KL akan dibuka tidak lama lagi. Pelan Tesla termasuk membuka berbilang stesen Pengecasan Super di lokasi strategik untuk meliputi destinasi popular di seluruh negara. Dengan Tesla Supercharging, Model Y, beroperasi pada kecekapan puncak 250 kW, boleh mengecas sehingga 120 km dalam masa 5 minit sahaja yang mengukuhkan lagi komitmennya untuk membolehkan perjalanan merentas desa yang mudah dan cekap untuk kenderaan Tesla di rantau ini.

● Selaras dengan matlamat Malaysia untuk menggalakkan mobiliti rendah karbon dan menyokong industri EV, pelanggan Tesla akan menikmati pengecualian duti import dan eksais penuh untuk kenderaan elektrik Tesla pelepasan sifar yang baru didaftarkan. Selain itu, pelanggan boleh mendapat manfaat daripada 100% pengecualian cukai jalan dan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM2,500 ke atas perbelanjaan yang berkaitan dengan kemudahan pengecasan EV bagi tahun taksiran 2023. Syarikat yang menyewa EV bukan komersial boleh menuntut potongan cukai ke atas jumlah sewa sehingga RM300,000 dari tahun taksiran 2025 hingga 2025.

GALERI