VIPER NIZA RACING TEAM TO STAGE 3-CAR ASSAULT IN 2020 TCR MALAYSIA TOURING CHAMPIONSHIP CAR

Viper Niza Racing akan mempamerkan tiga kereta di Kejohanan Kejuaraan Kereta TCR Malaysia 2020 dengan pemandu utama Douglas Khoo mengetuai perlumbaan itu dan pasukannya diperkuat dengan penyertaan perlumba muda Gilbert dan Freddie Ang.

Semua pasukan Seat Leon Cupra TCR akan memulakan kempen 2020 mereka dengan dua pusingan pembukaan kejohanan pada 17 dan 18 Januari di Litar Antarabangsa Sepang.

Khoo menduduki tempat ke-6 dan ke-4 dalam kelasnya pada musim lalu, dengan Viper Niza Racing meletakkan kedudukan ke-4 dalam pasukan.Pasukan Seat Cupra bangkit ke tempat keempat di gelaran pengeluar di belakang Volkswagen, Hyundai dan Honda.

Dengan adanya tiga buah kereta musim ini, pihak kami yakin akan berada didalam kedudukan tempat yang lebih kuat untuk bersaing di cabaran itu nanti dan berharap dapat merangkul kejuaraan keseluruhan, kata Khoo yang menyertai semula TCR Malaysia dengan harapan yang lebih tinggi, yang juga akan bersaing dalam perlumbaan kereta Tour World World WTCR pada bulan Disember dan untuk merangkul kemenangan kelas dalam perlumbaan TCR SPA500 24 jam di Belgium pada bulan Oktober.

“Sebagai sebuah pasukan Malaysia, impian yang kita akan lakukan pada diri adalah untuk menang perlumbaan dan menjadi kebanggaan menjulang bendera Malaysia. Ini akan menjadi pasukan keenam tahun ini yang akan bersaing dalam perlumbaaan “International Touring Car” tempatan, serantau dan antarabangsa. Kami mempunyai kereta, sokongan teknikal dan pengetahuan yang sentiasa bergerak ke hadapan akan sama-sama untuk membantu peminat muda Malaysia yang berbakat yang bercita-cita bergerak ke tahap lebih tinggi perlumbaan motor, kata Khoo, yang lebih muda dan Gilbert, 24 tahun telah menyertai Viper Niza Racing dan TCR Malaysia dengan rekod dalam perlumbaan kereta kart dan saloon. Dalam karting, dia juara kategori junior 2009 di Yamaha SL Class; juara Asia Max Challenge dan Juara Max Malaysian Challenge Rotax pada tahun 2010 dan 2011 dan juara Asia Max Challenge 2013 dan Rotax Max Malaysian Challenge.

Peralihan ke dalam perlumbaan kereta saloon pada tahun 2014, Gilbert telah memenangi kategori Pengeluaran Touring di Juara perlumbaan Merdeka Endurance Malaysia pada tahun yang sama. Beliau juga memenangi Kejuaraan Caterham 2015 (kelas 420R) dan menduduki tempat ke-5 dalam kelas GTC Perlumbaan 12-Jam Endurance Sepang, dan pada 2016, bertanding dalam kategori SP2 Race 24 Hours Endurance Dubai.

Sementara itu, Freddie, adalah pesaing kejohanan pada musim siri Toyota Vios Challenge. Pemandu berusia 26 tahun itu menduduki tempat ke-7 pada 2013 Perlumbaan Endurance 1,000KM Sepang, dimana telah diletakkan ia ke 3 dalam kategori rookie dalam satu-satu tempat JK Asia Racing pada tahun 2011 dan menduduki tempat ke-6 pada 2010 Rotax Max Asia serta diletakkan ke tempat ketiga dalam Piala Yamaha SL 2010.

Ini juga akan menjadi kali pertama saya bersaing dalam siri kereta touring dan ianya benar-benar dinantikannya. Setakat ini ia telah menyelesaikan dua sesi ujian rasmi dan keyakinannya telah berkembang di dalam perlumbaan itu. Sungguh menarik dan matlamat saya adalah cuba untuk berada di podium untuk semua kaum, kata Freddie.

Dengan enam perlumbaan yang dibarisi pasukan menyertai perlumbaan ini, setelah selama tiga bulan pembukaan pada tahun 2020, pusingan 3 & 4 Kejohanan Kereta Touring, TCR Malaysia akan diteruskan dari 14-16 Februari manakala dua pusingan terakhir akan berlangsung pada 28 Februari hingga 1 Mac, semuanya diadakan di Sepang Litar Antarabangsa.

GALERI