Volvo Car Malaysia menutup tahun 2021 dengan prestasi jualan tertinggi, mencatat peningkatan 14.3%

Kuala Lumpur, 7 Januari 2022 – Volvo Car Malaysia hari ini mengumumkan keputusan jualan dan prestasinya bagi tahun 2021, menutup tahun lalu dengan kukuh dengan jumlah jualan sebanyak 2,229 unit, meningkat 14.3% daripada tahun sebelumnya.

Ini menandakan pertumbuhan jualan tahun keenam berturut-turut, petanda positif untuk pertumbuhan selanjutnya ke tahun akan datang. Tambahan pula, penjualan sebanyak 2,229 unit turut mencatat rekod baharu prestasi jualan tertinggi sejak penubuhan Volvo Car Malaysia. Satu lagi pencapaian ialah prestasi jualan tertinggi setiap bulan dalam rekod, dengan 524 unit dijual pada Disember 2021 sahaja. Hampir 73 peratus daripada semua kereta Volvo baharu yang dijual di Malaysia adalah model Recharge.

Charles Frump, Pengarah Urusan Volvo Car Malaysia, berkongsi: “Kami berbangga dengan pencapaian kami yang memecah rekod pada tahun 2021. Walaupun menghadapi tahun yang mencabar, kami telah memperoleh keyakinan pelanggan dalam memberi mereka kebebasan untuk bergerak secara peribadi, mampan dan cara yang selamat. Usaha kolektif peniaga dan kakitangan kami telah meletakkan asas untuk tahun 2022 yang menggembirakan, menggalakkan kami mencapai matlamat kami untuk menjadi syarikat kereta elektrik sepenuhnya menjelang 2030.”

Pada skala global, jualan Volvo Cars meningkat sebanyak 5.6 peratus kepada 698,693 kereta pada tahun penuh 2021. Keputusan ini juga menunjukkan populariti berterusan barisan kereta Volvo Cars’ Recharge dengan rangkaian kuasa hibrid elektrik atau plug-in sepenuhnya. Jualan model Recharge meningkat sebanyak 63.9 peratus pada 2021, berbanding 2020. Kereta cas semula membentuk 27 peratus daripada jumlah volum jualan syarikat pada 2021. Hampir 40 peratus daripada semua kereta Volvo baharu yang dijual pada bulan Disember adalah model Recharge, yang mana sepenuhnya kereta elektrik membentuk 7.4 peratus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *