Ducati DesertX Rally memenangi cabaran Iron Road Prologue sekali lagi di Erzbergrodeo dengan Antoine Meo

Ducati DesertX Rally telah mencapai satu lagi kemenangan dalam ranking yang dikhaskan untuk motosikal silinder berkembar di Erzbergrodeo, salah satu pertandingan enduro ekstrem yang paling popular. Kemenangan Antoine Meo pada 2 Jun lalu, di mana Pecco Bagnaia dan Enea Bastianini melakar sejarah kemenangan terindah 1-2 dalam perlumbaan MotoGP di Mugello. Juara dunia berbilang Enduro dan Juara Supercross Eropah memenangi Prolog Jalan Besi Erzbergrodeo dengan DesertX untuk kali kedua berturut-turut.

Iron Road Prologue ialah pertandingan yang memerlukan lebih 1300 pelumba yang mendaftar untuk “Rodeo” untuk melayakkan diri ke acara akhir. Dibahagikan kepada dua sesi, ia berlaku pada pendakian ultra-pantas (lebih 600 meter perbezaan ketinggian lebih 13.5 km) di mana motosikal tunggal dan silinder berkembar bersaing dan, berkat sifatnya yang menakjubkan, selama bertahun-tahun ia telah menjadi salah satu daripada perlumbaan paling hangat dipertandingkan dan ditunggu-tunggu sepanjang acara itu. Dalam Iron Road Prologue Meo dan DesertX Rally, dibantu oleh pasukan Entrophy Motorbike, meraih kemenangan, menetapkan masa terbaik dalam kategori yang dikhaskan untuk mesin silinder berkembar.

Keputusan itu membolehkan DesertX Rally berbaris di barisan hadapan dalam acara akhir pada hari Ahad, di mana Antoine Meo mahu mempamerkan persembahan yang baik, memulakan perlumbaan di tengah-tengah keghairahan orang ramai. Juara Perancis itu berhenti hanya selepas melepasi pusat pemeriksaan pertama, di mana laluan menjadi terlarang untuk kembar.

DesertX Rally dengan itu mengesahkan kualiti kompetitifnya pada laluan yang meningkatkan prestasi enjin Ducati, sambil pada masa yang sama menggariskan kualiti casis yang dicirikan oleh penyelesaian sedia perlumbaan, yang diuji pada kursus Iron Road yang mencabar. Jentera yang ditunggangi Meo sebenarnya telah disediakan untuk perlumbaan dengan hanya menggunakan ekzos perlumbaan Ducati Performance dan menghapuskan satu daripada dua cakera hadapan, yang tidak diperlukan untuk perlumbaan menanjak seperti Erzbergrodeo.

Daya saing DesertX digariskan oleh persembahan Patrick Neisser dan Simon Marcic, menunggang dua motosikal yang dimasuki oleh peniaga Ducati Rosenberger dari Graz, yang menamatkan Iron Road Prologue di kalangan kembar masing-masing di tempat keempat dan kelapan.

Seperti dalam edisi sebelumnya, orang ramai di Erzbergrodeo dengan penuh semangat mengalu-alukan pasukan Ducati, dengan kehadiran penonton yang besar di layanan yang disediakan oleh pengimport pengeluar Borgo Panigale untuk Austria, Exclusive Cars. Penggemar berpeluang mencuba rangkaian DesertX dengan lawatan khusus pada laluan yang dikesan di sekitar pemandangan indah kuari besi Eisenerz.

Pelantikan kedua dengan Erzbergrodeo ini mengesahkan komitmen Ducati yang semakin meningkat terhadap persaingan perlumbaan luar jalan. Komitmen yang akan diteruskan dengan peringkat kedua kejohanan Italian Motorally di Foligno (PG), pada 29 dan 30 Jun, di mana protagonis sekali lagi akan menjadi Antoine Meo diapit oleh Antonio Polidoro, kedua-duanya di DesertX Rally.

Jentera itu dicipta di atas dasar DesertX Rally, Ducati pertama yang dilengkapi dengan rim hadapan 21 inci dan belakang 18 inci, sebagai cadangan yang didedikasikan untuk pelumba off-road yang paling sporty dan paling berani, kepada mereka yang menggemari serbuan rali dan persaingan. , berdasarkan pengalaman yang diperoleh dalam edisi 2023 Erzbergrodeo. Ia dicirikan oleh komponen terbitan perlumbaan terbaik: pada DesertX Rally, penyelesaian luar jalan yang berkualiti tinggi, khusus dan berkesan telah diterima pakai dan pada masa yang sama canggih seperti untuk semua Ducati.

Gaya unik, ciri tersendiri yang menyatukan DesertX Rally kepada semua Ducati, menyampaikan sifatnya dari pandangan pertama. Peralatan teknikal menjadikan Rali sebagai motosikal luar jalan yang sebenar. Suspensi Kayaba dengan peningkatan perjalanan dengan garpu kartrij tertutup dan peluncur dengan rawatan Salutan Kashima, dan penyerap hentak dengan omboh bersaiz besar diperoleh daripada motocross dan membolehkan sebarang halangan diatasi. Roda jejari tengah baharu, dengan ukuran dan ciri khusus untuk perlumbaan luar jalan, menjadikan DesertX Rally sebagai motosikal yang tidak dapat dihalang di mana-mana jenis rupa bumi. Penyelesaian ini, bersama-sama dengan plat tergelincir karbon palsu, ringan dan tahan, dan pedal gear dan tuil brek belakang yang dimesin daripada pepejal, dengan jelas mengenal pasti Rali sebagai motosikal yang direka untuk pengembaraan yang paling ekstrem.

Nadi DesertX baharu ialah enjin pengedaran desmodromik Testastretta 11° sejuk cecair 937 cc yang popular dengan 110 hp pada 9,250 rpm dan tork maksimum 92 Nm pada 6,500 rpm, dioptimumkan untuk kegunaan khusus dalam kotak gear dan peralatan elektronik, yang melihat pengenalan dua Mod Menunggang yang direka khusus untuk luar jalan.

Autonomi yang mencukupi untuk perjalanan yang lebih jauh dijamin oleh tangki dengan kapasiti lebih 21 liter dan kemungkinan memasang tangki kedua di belakang motosikal sebagai aksesori, yang memperuntukkan 8 liter petrol lagi. Ducati DesertX Rally boleh didapati dalam liveri Iron Giant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *