Ducati Malaysia mempamerkan Evolusi Kepantasan serba baharu Ducati Panigale V4 dan V4S 2022.

Panigale V4 dan V4S 2022 yang  terkini  lahir daripada pengalaman lama bersama Ducati Corse, dan ianya direka dengan teknologi berterusan yang diambil terus dari dunia perlumbaan. Penambah baikan pada model 2022 melibatkan semua bahagian, aerodinamik, ergonomik, enjin, casis dan elektronik. Hasilnya ialah sebuah motosikal yang lebih laju di litar lumba. Pendek kata, Panigale memerlukan formula yang lebih besar  prestasi dan keboleh gunaan. Enjin 1,103 cc Desmosedici Stradale hasil dari MotoGP kekal dipadankan dengan Panigale baharu V4 dan V4S, tetapi telah melalui beberapa siri kemas kini, terima kasih kepada pengenalan beberapa khusus elemen teknikal yang membolehkan peningkatan kuasa bersama-sama dengan pendikit segera yang lebih tindak balas.

Kuasa maksimum kini 215.5 hp pada 13,000 rpm, dengan peningkatan kuasa 1.5 hp berbanding kepada versi sebelumnya, yang meningkat kepada 2.5 hp melebihi kemuncak kuasa maksimum pada 14,500 rpm.  Enjin juga memberikan 123.6 Nm (12.6 kgm) tork maksimum pada 9,500 rpm dan menyediakan 80% daripada tork maksimum tersedia dari serendah 6,000 rpm. Panigale V4 dan V4S 2022 mempunyai strategi Mod Kuasa yang dikemas kini yang melibatkan empat enjin konfigurasi, Penuh, Tinggi, Sederhana dan Rendah. Mod Penuh dan Rendah baru dibangunkan, manakala Mod Tinggi dan Sederhana, yang dikekalkan daripada model sebelumnya, kini menggunakan strategi baharu.  Mod Kuasa Penuh baharu adalah yang paling ekstrem pernah digunakan pada Panigale V4 dan V4S. Mod Kuasa berorientasikan sukan yang sangat fokus, mod baharu membolehkan enjin mengekspresikan keadaan penuh berpotensi, dengan setiap gear kecuali mula-mula memberikan lengkung tork yang bebas daripada penapis elektronik.

Mod Kuasa ini disyorkan khas untuk digunakan di litar lumba dengan selekoh laju, jalan lurus panjang dan terutamanya tahap cengkaman yang tinggi. Papan pemuka pada Panigale V4 dan V4S 2022 juga telah melalui pelbagai pengubahsuaian, antaranya ialah penggunaan LED luaran, sama seperti pada motosikal SBK, untuk menunjukkan pertukaran gear, dalam tempat kaunter putaran berkelip. Ini mengurangkan masa tindak balas dan meningkatkan kualiti maklum balas diberikan kepada penunggang. Mod Maklumat tambahan juga telah diperkenalkan bernama “Track Evo”, yang telah dibangunkan   skrin Jalan dan Jejak sedia ada. Dalam mod skrin “Track Evo”, takometer bergerak skala mendatar yang diletakkan di bahagian tertinggi paparan, yang paling boleh dilihat, dan petunjuk gear dihidupkan berada di tengah skrin. Pada bahagian kanan pada paparan adalah empat segmen warna berbeza, setiap satu dikhususkan untuk memaparkan status elektronik tertentu kawalan.

Estetika dan ergonomik motosikal juga telah mendapat penambah baikan. Grafik tersendiri reka bentuk yang diilhamkan oleh Ducati Centro Stile termasuk aplikasi logo warna hitam pada fairings, tag merah unik pada rim hitam (V4S sahaja), dan pelana fabrik berganda (dua tona pada V4S). Tempat duduk itu sendiri telah menerima penambah baikan bersama-sama dengan tangki, menghasilkan penambah baikan ergonomik dan kawalan motosikal semasa keadaan menunggang. Senarai di bawah meringkaskan ciri baharu model Panigale V4 dan V4S 2022:

– Meningkatkan kuasa kepada 215.5hp pada 13,000rpm

– Logik Mod Kuasa Baharu: Konfigurasi enjin Penuh, Tinggi, Sederhana, Rendah

– Mod maklumat skrin ‘Track evo’ baharu

– Garpu bertekanan kawalan elektronik Öhlins NPX 25/30 baharu (Panigale V4S)

– Roda aloi aluminium tempa 3 jejari (Panigale V4S)

– Tayar Pirelli DiabloTM Supercorsa SP

– Angkup monoblok Brembo Stylema®

Ducati Panigale V4 dan V4S 2022 akan dijual pada harga RM145,900 dan RM188,900.