Porsche telah mencatat rekord pusing baru 6:43.300 di litar Nürburgring Nordschleife.

Stuttgart, Porsche telah mencatat rekod baru untuk kereta produksi yang diluluskan di jalan raya di Nürburgring Nordschleife sepanjang 20.8 kilometer dengan jentera mereka RS 911 GT2 yang dilengkapi dengan Manthey Performance Kit. Masa terbaik 6: 43.300 minit dicapai pada 14 Jun,  dengan pemandu pembangunan Porsche Lars Kern dengan jentera berkeupayaan 515 kW (700 PS) 911 GT2 RS. Performance Kit yang baru dikembangkan sebagai sebahagian daripada kerjasama erat antara jurutera Porsche di Weissach dan pakar Manthey Nordschleife di Meuspath. Komponen Porsche Tequipment yang berfokus pada litar dan dijual melalui Porsche Centers.

Rekod sebelumnya untuk kenderaan produksi ditewaskan dengan masa 4.747 saat.Rancangannya adalah untuk mengalahkan rekod jalan raya 6: 48.047 yang ada. Kern telah mencapainya dengan  911 GT2 RS, berjaya megatasi waktu sebelumnya dengan 4.747 saat dengan tayar Michelin Pilot Sport Cup 2 R yang sah di jalan raya, dengan kecepatan rata-rata 185.87 km / jam. “Pelanggan GT kami sering menggunakan kereta mereka di litar, seperti pada hari trek,” kata Frank-Steffen Walliser, Vice President Model Lines 911/718. “Para jurutera di Manthey dan Porsche bersama-sama mengembangkan pakej yang diselaraskan dengan sempurna yang membolehkan 911 GT2 RS memberikan prestasi yang lebih tinggi.” Lars Kern memecahkan rekod walaupun dalam keadaan musim panas yang tinggi dan suhu trek 41 darjah. “RS 911 GT2 melekat pada trek seperti gam dengan Manthey Performance Kit – anda merasa seolah-olah anda berada di dalam kereta lumba, terutamanya di sudut yang lebih pantas. Ia sangat menakjubkan bagaimana kereta itu menurunkan 700 PS, dan betapa baiknya  tetap mudah dikawal, ”kata Kern.

Komponen tepat dipadankan antara satu sama lain dengan Manthey Performance Kit dari Porsche Tequipment terdiri daripada komponen casis, aerodinamik dan brek yang dibangunkan khas untuk RS 911 GT2. Ia juga merangkumi roda aloi magnesium ringan Pakej Weissach. “Komponen-komponen individu Kit Prestasi dipadankan dengan tepat antara satu sama lain. Hasilnya, kit ini hanya tersedia pada masa ini secara keseluruhan. ”kata Alexander Fabig, Vice President Individualisation and Classic di Porsche AG.

Komponen aerodinamik adalah perkara pertama yang anda perhatikan. Penutup tambahan pada spoiler depan meningkatkan daya tekan pada gandar depan dalam kombinasi dengan bahagian bawah karbon dengan elemen pengaliran udara tambahan di kawasan roda depan. Downforce meningkat dari 49 hingga 70 kilogram pada 200 km / j, dan pada gandar belakang dari 93 hingga 200 kg pada kelajuan yang sama. Ini dimungkinkan dengan spoiler belakang baru, diffuser dan aerodisk yang diubah pada roda belakang. “Kami bangga bahawa Lars Kern dapat memperbaiki waktu lap 911 GT2 RS dengan cara ini dengan Performance Kit, yang dikembangkan bersama dengan Porsche dan dioptimumkan dalam banyak bidang,” kata Nicolas Raeder, Pengarah Urusan Manthey-Racing GmbH .

Suspensi coilover yang dioptimumkan untuk trek dari pengalaman sukan permotoran selama bertahun-tahun di Porsche dan Manthey. Penyerap kejutan depan dapat disesuaikan dengan tiga pengaturan yang berbeza dan ada empat tetapan di bahagian belakang. Pad brek khas untuk sistem brek seramik PCCB mengurangkan hakisan, sambil meningkatkan daya tindak balas dan ketepatan kawalan. Garis brek yang dilekatkan keluli memastikan maklum balas pedal yang lebih langsung. Roda magnesium, diameter 20-inci di depan dan 21-inci di belakang, menawarkan penjimatan berat 11.4 kg dan tersedia dalam Brilliant Silver, Black, Aurum, White Gold Metallic dan Platinum.

Tangki air tambahan untuk penyejukan semburan antara alat pendingin meningkatkan jumlah keseluruhan sekitar sembilan liter, sehingga meningkatkan masa antara pengisian semula. “Dengan alat ganti yang baru dibangunkan ini, kami menjadikan kereta yang lebih baik. 911 GT2 RS dengan Manthey Performance Kit sangat sesuai dengan keperluan pelanggan yang suka menaiki kereta mereka, terutamanya di litar Nürburgring Nordschleife. Masa 6: 43.330 ini untuk keseluruhan pusingan adalah bersamaan dengan 6: 38.835 untuk varian lama yang lebih pendek, jadi membuat pernyataan yang nyata, ”jelas Andreas Preuninger, Naib Presiden GT Car.

Manthey Performance Kit oleh Porsche Tequipment tersedia untuk dipesan sekarang dari Porsche Centers untuk pelanggan di Eropah. Untuk pasaran lain ianya akan mengikut peringkat dan masa. Sebagai tambahan, Jaminan yang Disetujui Porsche kini boleh dibeli untuk setiap model Porsche 911 GT2 RS dengan Manthey Performance Kit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *