PROTON SAGA R3 EDISI LIMITED DARI PROTON

Ikon direka khas dan Eksklusif. Setelah 36 tahun, Proton Saga menjadi image dengan sifat-sifat Malaysia seperti gaya kepintaran, kepuasan dan kegigihan kerana ia juga merupakan sebahagian dari sejarah negara kita. Ketika Saga pertama dahulu dilancarkan pada tahun 1985, ia menjadi tajuk perbualan baik di bandar atau pun di luar Bandar, dengan cepat menjadikan kereta impian realistik berjuta-juta rakyat Malaysia.

Seperti semua produk hebat, jangka masa panjang dan kesesuaian Proton Saga tidak berkurang selama beberapa dekad dan hari ini, ia tetap menjadi kereta paling popular di rangkaian Proton. Sebagai memperingati ulang tahun ke-35 Saga tahun lalu, PROTON melancarkan 1,100 unit eksklusif Saga Anniversary Edition, yang telah mendapat sokongan luar biasa dan habis terjual dalam masa kurang dari seminggu. Ini menunjukkan bahawa kereta ini tetap di minat oleh pelanggang yang setia setelah ia kekal selama bertahun-tahun dan bertahan di antara banyak pesaing lain di pasaran.

Direka khas untuk lebih nampak mengujakan, dengan mendengar banyak suara para pelanggan, Proton telah melancarkan Proton Saga R3 Limited Edition dalam memberikan kembali penghargaan kepada pelanggan mereka. Model ini tersedia dalam jumlah terhad dan mempunyai modifikasi unik untuk menonjol dari yang lain.

Mengenang Saga yang ikonik dan pencapaiannya di sukan permotoran R3, Proton Saga R3 Limited Edition dicat hitam dan dihiasi dengan warna R3 khas yang digunakan pada kereta perlumbaan PROTON. Roda aloi kelabu R3 dan kit badan sporty melengkapkan perubahan luaran sementara di dalam, bahagian dalaman hitam-kuning yang unik, tempat duduk kulit dan karpet R3 mewujudkan suasana khas dengan daya tarikan sporty.Proton Saga 2019 adalah model generasi terbaru dari siri, yang telah banyak dibina semula sejak nenek moyangnya lebih dari tiga dekad yang lalu. Perombakan luaran dilakukan pada kereta, di mana PROTON memperkenalkan reka bentuk Ethereal Bow dan Infinite Weave mereka, yang diilhamkan oleh karya seni dan budaya tempatan Malaysia. Selain itu, bahagian dalamannya juga diperkemas dan diperbaiki dari pelbagai aspek seperti kotak gear, ciri keselamatan, sistem infotainment dan banyak lagi.

Walaupun menghadapi tahun yang mencabar, Proton Saga tetap menjadi kereta terlaris dalam jenama ini, merangkumi tahun 2020 dengan jumlah keseluruhan 46.527 unit terjual. Pada Saga 2019, anda akan menemui tempat duduk kain yang selesa, sistem infotainment skrin sentuh 7-inci terapung moden yang dilengkapi dengan teknologi Bluetooth dan mesin 1.3 liter yang disatukan dengan kotak gear manual 5-kelajuan atau 4-kelajuan automatik untuk responsif pecutan. Aspek penting lain ketika memilih kereta pertama anda ialah kestabilan dan keselamatan. Cari kereta yang menawarkan pergerakan badan yang minimum ketika melakukan selekoh, dan menawarkan ciri keselamatan penting, seperti Anti-lock Braking System (ABS), dan Electronic Brake Distribution (EBD), selain ESC dan TCS.Ketika PROTON bergerak menuju masa depan yang cerah bersama-sama dengan Geely, baik pulih rangkaian modelnya terus meningkat. Setelah Proton X70 terbukti dengan kejayaan besar dengan pembaharuan yang dibuat pada Proton Persona dan Iriz 2019 telah mereka mencapai tahap kejayaan penjualan yang baru. Proton Saga bagaimanapun tidak diganti. Ia akan kekal sebagai bahagian penting dalam rangkaian PROTON dan kereta yang terus membawa rakyat Malaysia terus menyusuri jalanraya.
 
Untuk maklumat lebih lanjut, lawati https://www.proton.com/en/find-a-car/saga.