VESPA TELAH MEMPERKENALKAN SIRI ULANG TAHUN KE-75 YANG ISTIMEWA

PETALING JAYA, 7 OGOS 2021 – Didi Resources Sdn Bhd, adalah pengedar rasmi Jenama Vespa di Malaysia hari ini memperkenalkan Siri Ulang Tahun ke-75 Vespa yang baru, dibuat untuk Vespa Primavera dalam model 150 cc dan Vespa GTS 300 cc. Ia akan tersedia untuk tahun 2021 sahaja.”Di Malaysia Vespa adalah antara yang pertama dibawa oleh Inggeris tidak lama selepas negara Merdeka. Semasa kita menyambut ulang tahun ke-75 Vespa dengan dua model khas iaitu Vespa Primavera 150cc dan Vespa GTS 300cc, Vespa telah ianya jenama yang menemani kehidupan rakyat Malaysia dengan  perasaan serta jiwa keinginan untuk kebebasan. Vespa adalah sebahagian daripada budaya kita. Ia adalah watak utama dalam kehidup gaya fesyen kita, dalam khayalan berberapa generasi selama ini.

Hari ini, Vespa adalah salah satu produk  yang secara konsisten menjadi sebahagian daripada pemandangan di kawasan kehidupan seharian ”, kata Encik Rewi Hamid Bugo, Pengerusi Didi Resources Sdn Bhd. Vespa meraikan 75 tahun dan mencapai kejayaan luar biasa sebanyak 19 juta unit telah dihasilkan, bermula dari musim bunga tahun 1946. Vespa telah meraikan 19 juta adalah GTS 300 pada Edisi Khas Ulang Tahun ke-75 dan dipasang di kilang Pontedera, di mana Vespa telah dihasilkan sejak tahun 1946. 19 juta  Vespas menjadi sebilangan besar kisah lelaki dan perempuan di seluruh dunia yang telah memperoleh kebebasan mereka melepasi roda dua paling digemari di dunia.

Vepa telah terjual di 83 negara di setiap benua, kini menjadi antara yang paling terkenal dan paling di minati oleh peminat kenderaan roda dua di dunia. Untuk beberapa waktu sekarang, Vespa telah melampaui fungsinya sebagai kaedah perjalanan yang mudah dan elegan untuk menjadi jenama global, simbol Itali dengan teknologi dan gaya, mampu menyatukan jutaan peminat dalam namanya. Pelbagai evolusi berterusan dan konsisten pada teknologi canggih, unik gaya, melampaui fesyen dan trend dan mahir mencipta semula selagi masih ada pada nilai asalnya, hanyalah beberapa sebab kejayaan yang diukur lebih 1 juta dan 800 ribu kenderaan dihasilkan dalam sepuluh tahun terakhir.

Sepanjang dekad pertama alaf baru, pengeluaran tahunan Vespa sudah hampir 50 ribu unit dan, sejak itu, pertumbuhan berterusan dan spektakuler menjadikannya melebihi 100 ribu pada tahun 2007 dan 200 ribu dari 2018. Pada awal 75 tahun, Vespa lebih terkenal daripada jenama global yang pernah terkenal Produk “Made in Italy”, yang dihasilkan daripada tiga tapak pengeluaran iaitu di Pontedera, dengan pengeluaran yang ditujukan untuk Eropah, Amerika dan  Vinh Phuc, di Vietnam dan India, di kilang Baramati yang sangat moden, ia dibuka pada bulan April 2012, di mana Vespa untuk orang India dan pasaran Nepal telah dihasilkan.

Sejarah yang unik Vespa lahir dari keinginan untuk mencipta produk inovatif untuk mobiliti individu. Pertama kali “motor skuter” dibina berdasarkan model motosikal kecil untuk penerjun payung dan kemudian prototaip yang merevolusikan konsep yang telah menguasai motosikal klasik susun atur sehingga. Sebuah kenderaan diciptakan dengan badan yang menahan tekanan, memandu langsung, dengan peralihan gear pada hendal. Dengan satu sisi swingarm yang membuat pertukaran tayar lebih mudah dan mampu melindungi penunggang dari kotoran dan pakaian ketika menunggang. Tarikh memfailkan paten reka bentuk Vespa adalah pada 23 April 1946.

Dari segi teknologi, Vespa ke-75 mewakili bahagian paling atas rangkaian Vespa semua model dan versi ulang tahun ini dilengkapi dengan paparan warna TFT 4.3 “, sementara digital sepenuhnya kluster instrumen dengan menggunakan sebaik mungkin kemampuan Vespa MIA sistem penyambungan telefon pintar. Sebagai tambahan kepada semua ini, untuk menandakan eksklusif siri perayaan istimewa ini, masing-masing Vespa Ke-75 hadir dengan Welcome Kit termasuk plat Vespa keluli vintaj, Pemilik peribadi dan lapan kad pos pengumpul dengan gambar dari lapan dekad kisah Vespa.

Harga jualan rasmi untuk Ulang Tahun ke-75 Vespa Primavera adalah RM23,500 dan harga jualan untuk Ulang Tahun ke-75 Vespa GTS 300 ialah RM38,900