Bosch telah menghasilkan system ABS motosikal di Thailand bermula 2022 dengan sokongan tempatan untuk pengeluar motosikal global di ASEAN.

Bangkok, Thailand – Untuk mencapai visi menjadikan menunggang motosikal lebih selamat, lebih cekap dan menyeronokkan, Bosch telah membuat produk dan penyelesaian khusus pasaran tersedia untuk pengeluar roda dua global. Untuk memenuhi peningkatan permintaan untuk sistem keselamatan di pasaran Asia, Bosch merancang untuk memulakan pengeluaran ABS motorsikal di kilang Amata di Rayong, Thailand, pada suku kedua tahun 2022. Oleh itu, selepas negara Jepun dan India, kilang Amata akan menjadi milik Bosch tapak pembuatan ketiga untuk ABS motosikal di dunia. Ini adalah rangkaian global pembuatan yang membolehkan Bosch menyokong pembuatan jentera motosikal global, antara usaha pengeluar untuk mengoptimumkan rantaian bekalan mereka. “Dengan lampu ABS10 dan asas, kami menyediakan sistem keselamatan khusus untuk skuter komuter kecil dan motosikal yang merupakan mod pengangkutan utama di ASEAN. Kami dan pelanggan akan mendapat keuntungan dari pengeluaran tempatan di kilang yang sudah ada mempunyai pengalaman menghasilkan sistem ABS roda empat, “kata Geoff Liersch, presiden unit Two-Wheeler & Powersports di Bosch.

Sejak tahun 1996, kilang Amata semakin penting sebagai pembuatan laman web, menghasilkan pelbagai komponen automotif roda empat di bidang sistem casis, pemacu elektrik, dan powertrain. Produk ABS roda empat telah dihasilkan di sana sejak tahun 2014. Piawaian keselamatan yang lebih ketat untuk roda dua di Asia tenggara.

Pada 15 Mei 2021, Jabatan Pengangkutan Darat Thailand mengumumkan di pewartaan kerajaan bahawa ABS wajib untuk semua motor baru model kenderaan roda mulai tahun 2024. Di samping itu, wajib bagi semua yang ada model dengan anjakan enjin lebih daripada 125 cc dari tahun 2026. Menurut kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kadar kematian di jalan raya di Malaysia dan Thailand adalah yang tertinggi di negara-negara ASEAN. Sementara angka untuk  Asia tenggara secara keseluruhan adalah sebanyak 20.7 kematian per 100,000 penduduk, untuk Thailand angka ia ialah 36.2. Di Asia tenggara, kemalangan yang melibatkan kenderaan roda dua dan tiga bermotor menyumbang 43 peratus daripada semua kematian di jalan raya. Bosch dapat membantu menjadikan jalan raya lebih selamat dan keselamatan roda dua yang lebih tinggi memerlukan kesedaran dan pendidikan penunggang juga sebagai satu alat pemasangan sistem keselamatan kenderaan. ABS motosikal menyokong penunggang

semasa melakukan brek, walaupun ketika melakukan dengan keras atau menunggang di jalan yang licin. Ia mencegah roda dari terkunci, dan memastikan kestabilan kenderaan dan perlambatan yang optimum. Kajian penyelidikan kemalangan Bosch menunjukkan bahawa sekiranya semua roda dua dilengkap dengan ABS, kira-kira 25 peratus kemalangan yang melibatkan kenderaan roda dua bermotor boleh dicegah. “Mobiliti yang berpusatkan pengguna adalah teras perniagaan Bosch, dan mendorong kita untuk mengembangkan teknologi yang akan menjadikan mobiliti lebih selamat untuk semua jalan pengguna ”, tambah Martin Hayes, presiden serantau Bosch Asia Tenggara. “Ini pembangunan membuktikan komitmen Bosch bukan hanya untuk keselamatan jalan raya secara umum, tetapi ke negara-negara tempat kami beroperasi. “

GALERI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *