Kuala Lumpur, 21 Mac 2018 –

BMW Group Malaysia hari ini telah memperkenalkan BMW X2 yang pertama, model terbaru daripada kenderaan  “Activity Sports”. Dicipta untuk mengubah segmen Compact Premium, semua model baharu dari BMW mempunyai ciri-ciri reka bentuk yang sporty, dinamik  yang memberi kesan yakin dalam kelasnya dalam keluarga model BMW X.

Encik Harald Hoelzl, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BMW Group Malaysia berkata, “Model BMW X telah lama menjadi perhatian di Malaysia. Tahun lepas sahaja, kami menyerahkan lebih daripada 4,200 kenderaan BMW X Series, menyamai 39.6% daripada penghantaran BMW sebanyak 10,618 kenderaan hari ini, kami bangga memperluaskan portfolio BMW X kami di Malaysia dengan BMW X2 yang pertama.Hoelzl menambah lagi bahawa  kenderaan aktiviti sukan premium padat baru menjanjikan keseronokan pemanduan yang tidak berkesudahan dengan keseimbangan yang ideal antara dinamik memandu sporty dan kecekapan yang luar biasa. Ia juga menawarkan ruang kabin terbaik dalam kelas.

BMW X2 diperkenalkan dalam varian BMW X2 sDrive20i M Sport. Dengan sifat yang berani dan tidak kompromi dari BMW X2 yang pertama kali dilihat pada pandangan pertama dan menonjol dari pandangan orang ramai dalam sebarang keadaan. Kelengkapan aktiviti sukan premium kompak yang baru telah membuatkan ia berkesan tersendirinya, berdasarkan reka bentuk luaran kereta, sementara pada dasarnya ia menggabungkan rekabentuk  badan yang bergerak pantas. Di jalan raya, jelas bahawa BMW X2 menyerlah dan mantap.

‘’The Coupe Activity Sports’’ dengan potongan sosok badan yang menarik pada setiap perjalanan, di tambah pula dengan kuasa BMW TwinPower Turbo, sebuah gabungan powertrain yang canggih. Dengan gabungan casis yang  membolehkan kualiti pengendalian, ketangkasan dan maklum balas yang luar biasa, kesemuanya memberikan keseronokan memandu BMW X2 dalam segmen ini.

Ciri khas yang terdapat dari BMW.

Gril hadapan selalu menjadi ciri pengenalan BMW, garis besarnya lebih luas di pangkalannya berbanding di bahagian atasnya. BMW X2 adalah BMW moden yang pertama menampilkan reka bentuk ini, dan ia memberikan BMW X2 pertama penampilan yang lebih luas dan sporty. Di bawah gril, permukaan heksagon di bumper terus menguatkan kesan ini. Gril hadapan memberikan ekspresi visual dari gaya BMW X2. Dari depan ke bar gril dalam yang kontras High-Gloss Black dengan dikeliling krom gril.

Reka bentuk lampu hadapan BMW X2 menampilkannya gaya yang menarik dan sporty. Dengan lampu dalaman yang sedikit sempit daripada yang luar. Selain lampu kabus LED, BMW X2 yang pertama di datang dengan lampu LED dengan dilengkapi dengan lampu memandu siang hari dalam reka bentuk ikon 3D. BMW X2 memakai garis bayang-bayang High-Gloss Individu BMW, dengan lambang BMW pada C-Pilar, memberi penghormatan kepada tradisi BMW untuk mewujudkan kostum premium. Pakej Aerodynamics BMW M ini juga dilengkapi dengan trim lengkung roda dan kelengkungan pada pintu dalam warna badan. Selain spoiler belakang BMW M, BMW X2 direka bentuk dengan Suspensi BMW M Sport, menurunkannya dengan -10mm untuk memastikan pemanduan yang selesa.

BMW X2 telah meyerlahkan kekuatan imagenya dengan wujudnya enjin BMW TwinPower Turbo melalui reka bentuk tailpipes dengan diameter 90mm, BMW X2 yang baru semuanya dilengkapi dengan tailpipe ekzos dua sisi berkrom berkilat berkualiti tinggi. Di bahagian atas, bumbung BMW X2 mempunyai kesamaan bentuk hampir coupe, yang memberi seluruh kereta kesan untuk melonjak ke hadapan, dengan penampilan sporty pada BMW X2 ialah rel bumbung di Aluminium Satinated.

BMW X2 baru menawarkan pencahayaan ambien LED dengan pilihan berani tetapan warna Orange, Lilac, Mint, Bronze, Blue dan White agar sesuai dengan ekspresi luaran kenderaan serta suasana pemandu.

Dinamik Memandu.

Ini adalah “Coupe Activity Sports” dikuasai oleh enjin petrol BMW TwinPower Turbo 4 liter yang telah memenangi anugerah berganda yang menggabungkan turbocharger berkembar dengan Valvetronic, double VANOS dan High Precision Injection, semuanya menghasilkan kelajuan tertinggi 227km / j. Dengan sistem output keseluruhan tork 192hp dan 280Nm, BMW X2 memecut dari 0-100km / j dalam hanya 7.7 saat. “Coupe Activity Sports” ini juga dilengkapi dengan transmisi double-clutch Steptronic Sport 7-speed.

Gaya memandu kereta dapat disesuaikan dengan dorongan suis “Kawalan Pengendali Memandu” yang mudah, yang mana ia membolehkan pemandu memilih antara mod COMFORT, mod ECO PRO-meningkatkan kecekapan dan mod SPORT. Ia juga dilengkapi dengan Kawalan Prestasi yang membolehkan kawalan enjin dan brek.

Suasana kontemporari dengan Flair Premium.

BMW X2 yang pertama menawarkan bantuan praktikal setiap hari. Di atas Sistem Akses Keselesaan dengan pembukaan pintu belakang tanpa sentuh, petak bagasi mempunyai kapasiti 470 liter, dan sehingga 1,355 liter dengan 40/20/40 lipat berpecah ke belakang backrests tempat duduk belakang.

Penumpang juga diprioritaskan dalam merekabentuk BMW X2 sebagai penghawa dingin automatik datang dalam dua zon manakala penumpang di belakang dapat menikmati penghawa dingin belakang. Kedua-dua penumpang dan pemandu depan dengan pelarasan kerusi elektrik, dengan tambahan fungsi memori untuk pemandu.

Elemen BMW Connected di BMW X2 baru sekali lagi direka untuk membantu, memaklumkan dan menghiburkan pemandu pada masa yang sesuai menggunakan perkhidmatan yang tepat, termasuk Panggilan Kecemasan Pintar, Teleservices, Perkhidmatan Concierge, BMW Online dan Perkhidmatan Jauh BMW. BMW merupakan satu-satunya pembuat premium dengan penawaran sedemikian dalam industri, penyepaduan perkhidmatan BMW Connected dan fungsi peningkatan keselesaan membolehkan pemandu BMW X2 untuk mengatur rutin harian mereka secepat mungkin.

Paparan BMW Head-Up dalam projek warna penuh berkaitan maklumat pemandu untuk menawarkan pengalaman pelanggan kelas satu dalam segmen kenderaan ini. Selain menyambung melalui peranti USB, BMW X2 juga dilengkapi dengan Sambungan Smartphone Lanjutan yang membolehkan pemilik untuk menyambungkan telefon mudah alih serasi Bluetooth ke BMW X2 dan kit bebas tangan. Ia menawarkan Navigasi Plus dengan 8.8 “paparan sentuhan yang juga membolehkan perpecahan. Radio Media dilengkapi dengan 4 pembesar suara dan 2 pembesar suara woofer.

BMW X2 juga menawarkan pemacu pelbagai pilihan Sistem Bantuan Pemandu. Selain daripada kawalan “Cruise Control”  dengan fungsi brek, Pembantu meletak kenderaan serta manuver parkir selari. Kawalan Jarak dan kamera pandangan belakang juga membuat manuver yang tepat dan selesa yang lebih mudah.

Dari segi tawaran warna luaran, BMW X2 yang pertama menawarkan warna baru dan Galvanic Gold Metallic, Misano Blue Metallic dan Sunset Orange Metallic dengan Warna Hitam Interior dengan liputan Gray yang berbeza. Khususnya dengan model logam hitam Sapphire, Coupe Premium Activity Compact baru menawarkan pilihan dalaman dalaman Magma Red dengan liputan Gray yang berbeza. BMW X2 yang pertama akan tersedia di semua pengedar BMW yang dibenarkan di seluruh negara dari Rabu, 21 Mac 2018.