Volvo Safety

Volvo  Cars telah mencipta teknologi keselamatan pertama di dunia yang akan terdapat di seluruh Eropah sebagai satu lagi langkah dalam cita-cita untuk meningkatkan keselamatan penguna lalu lintas.

Teknologi ini membolehkan kereta Volvo berkomunikasi diantara satu sama lain dimana pemandu akan diberi amaran keadaan dan bahaya jika jalan licin berhampiran.

“Alert Light Hazard dan Alert Road Slippery” mula diperkenalkan pada 2016 pada kereta Volvo 90 Series di Sweden dan Norway. Minggu hadapan ciri-ciri ini akan tersedia untuk pemandu Volvo di seluruh Eropah.Ianya datang sebagai standard pada semua model baru tahun 2020 Volvos dan boleh dipasang pada model yang dipilih sebelumnya .

Berkongsi data keselamatan semasa, nyata di antara kereta boleh membantu mengelakkan kemalangan, “kata Malin Ekholm, ketua Pusat Keselamatan Kereta Volvo. “Pemilik Volvo akan terus memberi sumbangan untuk menjadikan jalan raya lebih selamat untuk pemandu lain, sementara mereka juga mendapat manfaat daripada peringatan awal daripada keadaan yang berbahaya di hadapan.”

Penyelidikan keselamatan dari Volvo menunjukkan bahawa penyesuaian kelajuan daripada keadaan lalu lintas yang sebenar secara radikal dapat mengurangkan risiko kemalangan. Dengan memberi amaran kepada orang lain terhadap bahaya di hadapan adalah  tepat pada masanya dan membolehkan mereka untuk menyesuaikan diri dengan  keadaan masa dan teknologi keselamatan yang berkaitan,ianya dapat menyokong tingkah laku pemandu yang lebih baik dan meningkatkan keselamatan lalu lintas.Dengan pelancaran ciri-ciri ini di seluruh Eropah, Volvo Cars juga mengulangi pelawaannya kepada industri kereta lain untuk menyertainya dalam perkongsian data anonim yang berkaitan dengan keselamatan lalu lintas merentas jenama kereta.

Berkongsi data sedemikian dalam masa kini membolehkan ia memberikan rangsangan yang kuat untuk keselamatan lalu lintas secara keseluruhan dan menjadi lebih berpengaruh jika semakin banyak kereta disambungkan. Sejak tahun lepas, Volvo Cars dan Volvo Trucks telah berkongsi data untuk mengingatkan pemandu bahaya di Sweden dan Norway 

“Semakin banyak kenderaan kami berkongsi data keselamatan secara “real time”, semakin selamat jalan yang dilalui  kami. Kami berharap dapat mewujudkan lebih banyak kerjasama dengan rakan kongsi yang berkongsi komitmen kami untuk keselamatan, “kata Malin Ekholm.

Pada pengenalan, sistem Volvo Cars adalah yang pertama seumpamanya dalam industri automotif. Sebaik sahaja mana-mana model Volvo yang dilengkapi akan beralih daripada lampu bahaya, Hazard Light Alert akan menghantar isyarat kepada semua kereta Volvo berdekatan yang disambungkan ke perkhidmatan awan, pemandu amaran untuk membantu mengelakkan kemalangan yang berpotensi. Ini amat berguna pada sudut terlindung dan di atas puncak bukit di jalan raya.

Sementara itu, “Slippery Road Alert” meningkatkan kesedaran pemandu tentang keadaan jalan semasa dan orang-orang di jalan raya, dengan mengumpul maklumat permukaan jalanraya  ke kereta yang jauh ke depan dan pemandu dapat memberi amaran dari menghampiri keadaan jalan licin terlebih dahulu.

Bulan lalu Volvo Cars membuat beberapa pengumuman yang bertujuan untuk menyokong tingkah laku pemandu yang lebih cermat dan memandu dengan lebih selamat. Dari tahun 2020, semua Volvo akan ada tahap kelajuan pada  pada 180 kph. Bermula pada awal tahun 2020, syarikat itu juga akan memasang kamera dalam kereta dan sensor lain yang memantau pemandu dan membenarkan kereta itu campur tangan jika pemandu yang jelas mabuk atau terganggu menanggung risiko kemalangan yang melibatkan kecederaan serius atau kematian.