Pasaran motosikal di Malaysia ini sedar tak sedar di dalam segmen 250, masih ramai lagi meminatinya.Akan tetapi segmen 300-400 sudah mula hadir bertambah dipasaran, boleh dikatakan semua jenama ada dipasaran masa kini. Cuma peminat motosikal terpaksa menaik taraf lesen memandu mereka dari B2 ke B untuk memasuki segmen 300cc keatas, untuk memilik motosikal sebegini. Salah satu jenama motosikal yang sempat admin uji adalah CFMOTO 400NK baru-baru ini. Secara keseluruhannya admin agak terkejut juga dengan reka bentuk dan saiz motosikal ini, agak besar berbanding dengan saingannya di pasaran. Motosikal ini agak berat untuk sebuah jentera 400cc. Sekiranya anda boleh menjimatkan sejumlah wang dengan memilik motosikal yang agak murah, tetapi murah tidak semestiny ianya tidak boleh baik dan berbaloi. Oleh itu bolehkah sesuatu yang baik dapat dengan harga yang berpatutan?

Pertama, anda akan dapat enjin kembar selari 400.4 DOHC. Anda boleh meluncur bebas di lebuhraya dengan jentera dan kelajuan yang anda pilih, dengan mempunyai tangki 17 liter yang dipasang pada rangka keluli tegangan tinggi berlian, bergerak dengan tayar stok CST Radial, dan kejutan mono hidraulik yang boleh disesuaikan sepenuhnya. Enjin  2-silinder 8-injap sesuai dengan tensioner hidraulik yang mengurangkan kebisingan ditambah sistem BOSCH EFI. Ia juga mempunyai sistem  ABS dan Dashboard LCD, yang dimiliki oleh kebanyakan motosikal moden “naked bike” masa kini.

CFMOTO bukan lah jenama baru didunia, mereka telah lama bertapak didunia automotif dengan jentera lebih besar seperti ATV dengan enjin 1000cc yang popular di negara Amerika Syarikat.Jentera yang diberikan pada kami kali ini adalah Cfmoto 400NK yang rekabentuknya amat kemas sekali buat jenama pertama kali memasuki pasaran Malaysia yang rata-rata kuat dengan pegangan jenama masing-masing yang sudah sebati didalam kehidupan mereka sejak generasi.Tapi bukan semua mampu dan inginkan sebuah motosikal yang sesuai dengan kemampuan dan kegunaan harian terutama jika ingin beralih kepada kuasa enjin yang lebih besar yang tidak terlalu mahal untuk menanggungnya tambahan ketika keadaan ekonomi sekarang.

CFMoto 400NK ini antara segmen motosikal pertengahan berkuasa bawah 500cc yang paling menarik rekabentuknya setelah jenama  KTM 390 yang telah lama berada dipasaran yang begitu diminati suatu ketika dulu, hingga ke mana sahaja ada sahaja kelibat jentera ini, kini anda ada pilihan jentera 400c dengan rekabentuk berlainan serta mampu milik. Penampilan dan rekabentuk yang baik memboleh kita semua ini adalah motosikal 800cc. CFmoto 400NK dengan rekabentuk futuristic  dikuasakan oleh enjin selari-berkembar 400.4cc DOHC. Output enjin ialah 40.9hp @ 9,000 rpm, tork 34,4 @ 7,650 rpm.

Motorsikal ini buka ringan macam jentera bawah 400cc yang ada dipasaran, penunggang terpaksa menggunakan lebih banyak tenaga dan usaha untuk memiringkan jentera ini untuk mengambil selekoh untuk tegak kembali ketika menunggang terutama jalanraya yang banyak selekoh . Berat 400NK sahaja  208kg mengejutkan dengan tangki penuh, dan ianya berat untuk sebuah motosikal dalam segmen sub 400cc. Dengan  jarak roda 1425mm pada rim 17s, dan berat pengekang 206 kg yang cukup besar. Saya pada mulanya menemui hendal pendek dan jarak putaran yang lebih pendek, walaupun ia membolehkan anda masuk dan keluar dengan mudah. Tindak balas pendikit cukup baik, cuma sedikit lambat hingga pertengahan baru mencapai tenaga sepeuhnya. Saya rasa ia bermanfaat untuk penunggang yang baru berjinak-jinak didalam motosikal berkuasa besar.Suhu panas pada enjin boleh diterima di antara kaki ianya tidak terlalu panas, radiator melakukan kerja dengan baik. Saya merasa cukup besar.

Pun begitu ia agak stabil mungkin faktor berat terutama di lebuhraya, untuk mendapat  tenaga sepenuhnya kita kena bermain dengan gear dan rpm hingga 9500rpm untuk mendapatkan lonjakkan tenaga dari kuasa enjin 400cc ini.Posisi menunggang seperti mana motosikal “naked bike” ianya tak perlu membongkok ketika menunggang dan ianya memberikan kita faktor bersedia dan fokus lebih ketika menunggang, terutama di dalam bandar yang sesak.Cuma kami tak sempat mendapat komen dari pembonceng di belakang ketika dijalanraya, untuk menunggang sendirian ia selesa, Cuma kena biasakan berat bagi penunggang  yang bertubuh kecil.Kelajuan jentera CFmoto 400NK ini dicapai adalah dalam 155km/j mungkin faktor berat admin yang ringan. Menunggang dengan santai sederhana agak mudah, Cuma jika laju  Ini membebankan anda ketika menunggang dengan tegak. Angin tidak dapat menghembus anda dengan mudah kerana berat basikal yang diberikan, yang boleh anda hadapi bila-bila masa, dan masukkan jika perlu. Apabila merasa agresif, ia akan membawa anda ke kelajuan tertinggi 155 km / j. Ini dapat memberi anda lebih banyak, tetapi itu sangat bergantung. Ia sesuai dengan perjalanan harian anda, dan lebih banyak masa lapang jika dan ketika anda melakukan perjalanan panjang ke rumah

Specifications CFMoto 400NK:

Engine:  400.4cc, 4-stroke, liquid-cooled, DOHC, Bosch EFI, 2-cylinder inline, 8-valve

Max Power: 41 bhp @ 9500rpm

Max Torque: 25.4 lb-ft @ 7650rpm

Transmission: 6-speed

Seat Height: 815mm

Tangki Minyak: 17 liters

Tire, front: 120/70Z R17

Tire, rear: 160/60Z R17

Brakes front/rear: Dual Disc / Single Disc ABS

Berat : 208kg

: Harga RM18,900 excluding roadtax, insurance and registration fees.